Trykk for å hoppe til innholdet
Bilde av tastatur på en skrivemaskin

ABC-boka i ny og bedre drakt

Publisert

ABC-boka har aldri vært den mest spenstige sjangeren innen barnelitteratur. Den er ofte statisk med sider som er tettpakket med illustrasjoner for hver bokstav. ABC-boka er sjeldent viet noen god historie, men er av natur mer pedagogisk. Den er nyttig, men kanskje ikke den mest spennende litteraturen vi har. Mari Kanstad Johnsen har i "ABC" klart kunststykket å levendegjøre sjangeren og gjør den både spennende og lærerik.

Se innholdet på: https://www.instagram.com/p/Bco2TkllFr7/

Anna og mormor er på vei hjem fra barnehagen når det plutselig faller en gullring rett i hodet på Anna. Til Annas store skuffelse så får hun ikke beholde ringen. Mormor insisterer på at de må finne ut av hvem som egentlig eier den. Det eneste naturlige stedet ringen kunne falt fra er boligblokken like ved. Slik begynner den strabasiøse ferden gjennom boligblokken helt fra leilighet A til Å.

I blokken møter Anna og mormor en rekke finurlige dyr og morsomme karakterer. Ringen er altfor liten for giganten i leilighet G. Ingen i leilighet P eier en ring, men det er mye annet rart der, blant annet en Picasso på veggen og masse pizza og pølser, som passer fint siden Anna begynner å bli sulten. Forholdet mellom Mormor og Anna er nydelig beskrevet og man blir genuint glad i duoen.

Mari Kanstad Johnsen leker seg opp gjennom etasjene med enkle og ekspressive tegninger. I hver fargeglad leilighet er det detaljer som er artige både for store og små. Det er ikke alle bokstavene som er like lette å finne ord på, men Kanstad Johnsen gjør noen fine grep som levendegjør til og med W, X, Y og Z. Mellom de fargerike leilighetene så er den hvite trappeoppgangen et fint avbrekk og gir oss, Mormor og Anna et lite pust i bakken før neste helsprø leilighet åpenbarer seg.

«ABC» er et løft for sjangeren og har satt en ny standard. Jeg håper det blir en klassiker som flere barn vil stifte bekjentskap med når de endelig skal lære seg alfabetet. Mari Kanstad Johnsen er en nydelig illustratør og forfatter, og det er bare å glede seg til flere perler fra henne.